Çekya’da Paskalya: Velikonoce

Velikonoce=Great Nights

For English post, please click here.

Hristiyanlar için en önemli bayram olan Paskalya’da, Hz. İsa’nın çarmıha gerildikten sonra üçüncü günde dirilişi kutlanıyor. Çekya’da, 1989 öncesi var olan rejimin dini ritüelleri kısıtlamasının etkisiyle, dini bir bayram olmaktan çok baharın gelişini müjdeleyen bir gelenek olarak sürdürülüyor.

Paskalya’dan önceki 40 günlük süre Büyük Perhiz olarak geçiyor. Büyük Perhiz’e girmeden yapılan coşkulu kutlamaları görmek için Masopust yazıma bakabilirsiniz.

Prag’taki en bilinen Paskalya pazarı Náměstí Míru’da kuruluyor.Bu göz kamaştırıcı pazarlarda rengarenk yumurtalar, paskalya çörekleri, dekoratif süslemeler, çiçekler ve oyuncaklar ziyaretçileri bekliyor.

Náměstí Míru-Paskalya ağacı

Paskalya’da Ne Pişirilir?

Her bayrama özel bir yemek mutlaka olmalı değil mi? Yılda bir kere yapıldığı için tadı damağımızda kalan bu yemekler bayram günlerini daha unutulmaz kılar. Baharın gelişini kutlamak için birçok toplumda geçmişten beri varlığını sürdüren hamur işi yemekler hepimizin hafızasında yerini alır.

Beránek, oturmuş kuzu şeklindeki kekler. Hristiyanlıkta kuzu, masum olduğuna inanılan Hz.İsa’yı simgeliyor.

Velikonoční Nádivka, tam çevirisi Paskalya dolması. Paskalya’da Cumartesi akşamı yenilen yumurta ve et ile yapılan bir yemek.

Mazanec, kuru üzümlü, üstünde badem olan Paskalya çöreği. Kendiniz evde denemek isterseniz, şuraya tıklayıp tarifine bakabilirsiniz.

Paskalya Gelenekleri

Büyüklerin ziyaret edildiği, ailelerinin bir arada zaman geçirdiği, güzel yemeklerin piştiği ve evlerin baharın mis kokulu çiçekleriyle donatıldığı bu günlerde Çekya’daki üç ilginç geleneğe birlikte bakalım:

İnce sopalar (pomlázka): Paskalya Pazartesi’nde erkekler, ucuna renkli kurdeleler veya kağıtlar bağlanan sopalarla-inanışa göre kötü ruhları kovup, kişiye sağlık getirmesi için- kadınların bacaklarına veya popolarına vuruyor. Bazen bunun üstüne bir de kadınlara soğuk su atılıyor. Bu gelenek Pagan inanışına dayanıyor. Eskiden erkeklerin söğüt dallarından örerek yaptıkları sopalar artık hem pazarlarda hem de çiçekçilerde hazır olarak satılıyor. Bir çok yabancı gibi öğrendiğimde beni de çok şaşırtan bu gelenek küçük kasabalarda ve köylerde devam ediyor.

Çekya’da Pomlázka geleneği

Paskalya Yumurtaları (kraslice): Genç kızlar, birbirinden farklı geometrik ya da pastoral desenlerle boyadıkları yumurtaları genç oğlanlara pomlázka sonrası teşekkür etmek için hediye ediyor. Kullanılan desenlerin ve renklerin birçok anlamı var, örneğin güneş serveti, kelebek yeniden doğuşu, kırmızı renk sağlığı ve gücü temsil ediyor. Yumurtanın yanına sonraları çikolata ve slivovice (erik brendisi) eklenmiş.

Aşağıdaki linkten 1940’lardan kalan Paskalya fotoğraflarına bakabilirsiniz. O zamanlar halk sanatçıları Paskalya yumurtası için düzenlenen yarışmalara katılıyormuş:

http://www.pragueartelstyleblog.com/entertainment/decorating-easter-eggs-the-czech-way.aspx

Prag Eski Şehir Meydanı’nda dev bir Paskalya yumurtası

Yeşil bira (zelené pivo): Geldiğimden beri bir türlü tadamadığım bira. Yeşil Perşembe (Maundy Thursday) denilen ve yeşil sebzelerin yendiği kutsal gün için Brno’daki Starobrno bira fabrikasında sadece Paskalya için sınırlı sayıda üretiliyor.

Çok sevdiğim Çek sanatçı Josef Lada’nın Paskalya çizimleri https://www.joseflada.cz/vesele-velikonoce/

Veselé Velikonoce!

Bir sonraki yazıya kadar merakla kalın,

One-Day Wonder

Prag’ta günlük hayat nasıl geçiyor diye merak ediyorsanız Facebook ve Instagram hesaplarımı takip etmeyi unutmayın…

Çekya’da Paskalya: Velikonoce” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s