Yurt Dışı Göç Rehberi (Prag) – 3.Bölüm – Oturum İznini Nasıl Aldım?

Yazı serisinin önceki bölümleri için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz:

Yurt dışı neden ve nasıl

İş görüşmesi

Bu bölümde biraz fikir vermesi açısından Çek Cumhuriyeti’nden nasıl oturum izni aldığımdan bahsedeceğim. Bu konuda farklı bir deneyimi okumak için bir başka blog olan  Toparlan Gidiyoruz’a da bakabilirsiniz.

İş görüşmesini yaptıktan sonra firma referanslarımı istedi. İki hafta sonra tekrar Skype görüşmesi yaptık ve işe alındığımın bilgisini verdiler. Devamında beni çalışma izni sürecine destek olacak olan “relocation” firmasına yönlendirdiler. Bu firmalar ülkeye taşınacak kişilere vize danışmanlığı, ev bulma gibi temel ihtiyaçlar ve hukuksal konularda destek veriyor.

Yurt dışına taşınmak uzun süreçler gerektiriyor
Photo by bruce mars on Pexels.com

Evrak hazırlığı 1 ay, vize süreci 3 ay derken toplamda çalışma ve oturum iznini 4 ayda almış oldum.

Oturum izni için hangi evrakları hazırladım?

Vizeye Şubat 2018’de başvurmuştum. Siz her zaman güncel bilgiyi edinmeye çalışın, istenen evraklar değişmiş olabilir. Oturum izni en az 3 ay en fazla 2 yıl süreyle veriliyor ve sadece çalışacağınız işle bağlantılı. Yani Çek Cumhuriyeti’ne gelip başka bir işe geçmek isterseniz bu sürece baştan girmeniz gerekiyor.

Hazırladığım evraklar şu şekildeydi:

  • Pasaport ve 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Uzun dönemli vize ve Çalışma kartı için başvuru formları: Bu iki formu doldurmak gerekiyor. Ülkeye ilk olarak pasaporta işlenen bir vize ile giriliyor sonrasında çalışma kartı İçişleri Bakanlığı’nda alınıyor.
  • İş kontratı
  • Diploma: Lisans ve Yüksek Lisans diplomalarına önce apostil yaptırdım,sonra Çekçe’ye çevirisi yapıldı.
  • Adli Sicil Kaydı: Yine önce apostil sonra Çekçe’ye çevirisi yapıldı.
  • Şirketin başvurduğum pozisyon için ulusal portalda iş ilanı verdiğine dair evrak
  • Konaklamanızı gösteren evraklar: Kalacağınız evin kira kontratı ve evin tapu kaydı, bu konuda relocation firması yardımcı olmuştu.

Bu listedeki evraklardan Çekçe olmayan varsa yeminli tercüman tarafından yapılmış çevirisinin eklenmesi gerekiyor.

Uzun lafın kısası böyle bir sürece girmeyi planlıyorsanız şimdiden diploma, evlilik cüzdanı vb. gerekli olabilecek belgelere apostil yaptırıp kenara koyabilirsiniz.

Oturum izni başvurusunu nasıl yaptım?

Evrakları yaklaşık bir ayda toparladıktan sonra Ankara’daki Çek Büyükelçiliği’nden maille randevu aldım. Randeyu 2 hafta sonrasına vermişlerdi. Giderken yanıma bütün orjinal evrakları aldım.

Başvuru sırasında evraklarım eksiksizdi. Vize ücretini ödemek istediğimde vize memuru işlemin ücretsiz olduğunu söyledi, çok emindim bir ücret olacaktı, resmi web sitesini göstermeme rağmen ödemeyi yapamamıştım. Ancak iki ay sonra vize ücretinin ödenmediğine dair bir mail aldım ve tekrar Ankara’ya gitmek durumunda kaldım. Vize süreçleri gerçekten yıpratıcı olabiliyor, olanlara takılmadan “nasıl çözerim?” kısmına odaklanmak en iyisi diye düşünüyorum.

Oturum izni ne kadar sürede çıktı?

Başvurudan sonra 90 gün içinde Çek makamlarından bir yanıt almanız gerekiyor. Ben 90 günün dolmasına birkaç gün kala vizemin çıktığına dair olumlu bir cevap aldım. Hemen ilk uygun gün için uçak biletimi alıp Ankara’ya gittim.

Vizeyi almak için pasaport ve sağlık sigortası gerekiyor. Sağlık sigortasını PVZP firmasından 60.000 Euro teminatlı ve 2 aylık süre için online olarak yaptırdım ve çıktısını verdim.

Pasaportuma işlenen vize 2 aylıktı, çünkü bu aslında Çek Cumhuriyeti’ne giriş yapabilmek için veriliyor. Üçüncü kez gittiğim ve gezme fırsatını da kaçırmadığım Ankara’dan mutlu bir şekilde İzmir’e geri döndüm.

Ve mutlu son…

Photo by Porapak Apichodilok on Pexels.com

Devamı bir sonraki yazımda, Prag’a gittiğimde daha Karl Köprüsü’nü göremeden ilk gün nerelere koşturduğumu anlatacağım.

Bir sonraki yazıya kadar merakla kalın,

One-Day Wonder

Bu yazıyı beğendiyseniz bana bir kahve ısmarlamaya ne dersiniz?

€3.00