Krátký masopust – dlouhá zima. (Short carnival – long winter)
Mart ayı bitmeden mutlaka Masopust hakkında yazmalıyım diyerek bilgisayarın başına oturdum. 2 Mart günü şehrin çeşitli yerlerinde yapılan bu etkinliği görmek için ben de tramvaya binerek Kampa Adası’na gittim. Daha festival alanına varmadan ilginç kostümleriyle insanlar etrafımı sarmıştı bile…

Peki Masopust nedir?
Kelimeyi Türkçe’ye çevirirsek “et orucu” (meat fasting) anlamına geliyor. Hristiyanlık’ta Kül Çarşambası (Ash Wednesday) ve Paskalya arasında, 40 gün boyunca hayvansal gıda yenmeyerek oruç tutuluyor. Büyük Perhiz (Lent) olarak geçen bu oruca başlamadan önce kutlama yapılan döneme Masopust deniyor. Bir Slav geleneği olduğu için Slovakya, Bulgaristan, Romanya ve Rusya gibi ülkelerde de farklı isimlerle kutlamalar yapılıyor.

Karnaval, Kül Çarşambası’ndan önceki 6. güne denk gelen Yağlı Perşembe (Fat Thursday) günü başlıyor. Geleneksel Çek yemekleri (kızartılmış et ve lahana turşusu) hazırlanıyor. Geleneğe göre oruç dönemine girmeden herkes bünyesini güçlü tutmalı ve bunun için de doyasıya yiyip içmeli. Büyük Perhiz döneminde ise çoğunlukla mercimek, yumurta, peynir ve patates yeniyor.
Festivalin kökleri
Masopust karnavalının Hristiyanlık öncesi döneme dayandığı biliniyor. Geçmiş yüzyıllarda kışı uğurlamak ve baharı karşılamak için kutlanıyormuş.
Karnavala ayrı bir önem veriliyor, bu da kış için söylenen şu sözlerle özetlenebilir:
Krátký masopust – dlouhá zima. (Short carnival – long winter)
Karnaval kısa sürerse kışın da uzun geçeceğine inanılıyor.

Günümüzde giyilen kıyafetler ve kullanılan maskeler eski geleneklerden izler taşıyor. Hayvan başları, ayı postu, ağaç dalları vb. kostümler bereketi simgeliyor.

Prag’ta Kampa adası dışında Letná, Žižkov ve Karlín bölgelerinde de kutlamalar ve geçit törenleri yapılıyor.
Kültürel Miras
2010 yılında Hlinsko bölgesinde yapılan geleneksel kutlamalar, Unesco’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınmış. Köyün erkekleri maske takıp kapı kapı gezerek ev halkına bolluk ve bereket diliyorlar. Uzun yıllar kilise ve siyasi rejim tarafından yasaklanan bu geleneği merak ettiyseniz şuraya bakabilirsiniz.
Artık Masopust denince ilk aklıma gelenler kostümler, müzisyenler, akrobatlar ve tabii ki yemekler oluyor.
Bir sonraki yazıya kadar merakla kalın,
One-Day Wonder
Prag’ta günlük hayat nasıl geçiyor diye merak ediyorsanız Facebook ve Instagram hesaplarımı takip etmeyi unutmayın…
Keyifle okudum 🙂 nickname’ imi de karnavala uygun seçtim :))
BeğenLiked by 1 kişi
harika bir seçim olmuş, teşekkürler 🙂
BeğenBeğen