Prag’tan Alınacak 10 Hediyelik Eşya ve Market Turu

For English click here.

Avrupa’nın en turistik şehirlerinden biri olan Prag tarihi güzelliklerinin yanı sıra yerel birçok ürünüyle de biliniyor. Diyelim ki Prag seyahatinizin sonuna gelmek üzeresiniz ve aklınızda o soru “acaba kime ne alsam?”. Klasik hediyelik eşyalar dışında Tesco, Albert ve Billa gibi marketlerden de farklı lezzetlerde birçok hediyelik alabileceğinizi biliyor muydunuz?

Hadi gelin birlikte valizlerinizde çok ağırlık yapmayacak ürünlerden oluşan market turu yapalım.

Ürünlerin tamamını sürekli kullandığım bir uygulama olduğu için Tesco’dan (www.tesco.cz) seçtim. Fiyatları 25’e bölünce Euro karşılığını bulabilirsiniz. Tesco ile herhangi bir işbirliğim henüz yok 🙂

1.Becherovka

Karlovy Vary’de üretilen Becherovka’nın gizli reçetesinde yirmi civarında farklı bitki kullanıldığı söyleniyor. Aperatif olarak içilen Becherovka’nın tadı Jägermeister’ı andırıyor. Ayrıca şu linkteki tarifleri deneyerek değişik kokteyller hazırlayabilirsiniz.

Becherovka Karlovy Vary’de üretiliyor

2.Gofret

Spa kentleri Karlovy Vary ve Marianske Lázně’ye ait yerel bir ürün olan gofret, şaşırtıcı gelse de AB tarafından bölgesel ürün olarak tanınmış. Çikolatalı, vanilyalı veya fıstıklı gofretlerden ben de her Türkiye seyahatimde yanımda götürüyorum.

Spa kentlerinden gofret

3. Peynirler

Bir yazıda Çek Cumhuriyeti’nde yğzlerce farklı peynir üretildiğini okumuştum. Ben şimdilik üç tanesini seçtim. Yanınızda termal bir çanta varsa bu peynirleri bozulmadan evinize ulaştırabilirsiniz.

Hermelín

Camembert’e benzeyen Hermelín, Sedlčany kasabasından gelen bir peynir. Genelde tavada kızartılarak ya da ızgarada pişirilerek yanında kızılcık reçeliyle servis ediliyor.

Çek yöresel peyniri

Tütsülenmiş Peynir

Çek mutfağında sevdiğim şeylerden biri tütsülenmiş ürünler. Arkadaşlarımın anlattığına göre komünizm zamanında makine almak pahalı olduğu için Çekler kendi evlerinde tütsü makinesi icat ederlermiş.

Adından da anlaşıldığı gibi peynir Liptov bölgesinde üretiliyor. Kırımızı şarap ile servis edebilirsiniz. Bu peynirle yaratabileceğiniz yemekler bu linkte.

Tütsülenmiş peynir

Olomouc Peyniri

Bu peyniri kime sorsanız önce kokusundan bahseder. Kokusu epey sert, ambalaj üstünden bile buram buram hissediliyor. Ben Olomouc seyahatimde bir Çek restoranında soğukken ve soğanla karıştırılmış olarak yemiştim ve o zaman güzel gelmişti. Yine de bir şans verilebilir.

Kokusuyla ün salmış peynir

4. Marlenka ve Medovnik

Bal ve cevizle yapılan Marlenka, 1704 yılında Prag’ta yaşayan bir Ermeni usta tarafından ilk kez satışa sunulmuş. Kızının ve eşinin adını verdiği bu kek bana göre alınabilecek en güzel hediyeliklerden biri.

Marlenka kare şeklinde hazırlanıp servis edilirken Medovnik daire şeklinde ve üçgen dilimler halinde servis ediliyor. Bu pastaların küçük paketleri çantaya atmalık.

Ballı kek çeşitleri

5. Bira

Dünyada kişi başına bira tüketimi en çok olan ülkeden götürebilecek eşsiz hediyeliklerden biri kesinlikle bira. Pilsner Urquell, Kozel, Radegast, Staropramen, Budvar veya Bernard gibi markaların hem koyu hem de açık renkli biralarından seçerek küçük bir parti verebilirsiniz.

Staropramen biraları Prag’ta üretiliyor

6. Şarap

Biraları kadar bilinmese de ülkenin güneyinde yoğun olarak şarap üretimi yapılıyor. Prag Kalesi‘ni gezenler bilir, kalenin yanında üzüm bağları vardır. Rivayete göre Kral 4. Charles, yamaçtaki boş arazilerde üzüm üretilmesi emrini vermiş. O günden bu zamana kalabilen bağlarda üzüm üretiliyor ve şarapçılık aile mesleği olarak devam ettiriliyor.

Fotoğraftaki şişenin yanındaki gibi bir logo görürseniz bu Çek şarabı anlamına geliyor.

Çekya’nın güneyindeki Znojmo bölgesinden bir şarap

7.Ekmek

Şarap dedik, peynir dedik, seriyi ekmekle tamamlayalım. Burada mahalle arasındaki süpermarketlerde bile mini fırınlar var ve her market kendi ekmeğini üretiyor. Buğdaylı ve çavdarlı ekmeklerden kahvaltılık götürebilirsiniz. Büyük ekmekler yaklaşık üç gün dayanıyor.

Kiloluk ekmekler

Gelelim Çeklerin en sevdiği ekmek olan Rohlik’e. Bu mini bagetlerden günde yaklaşık on milyon üretiliyormuş, ülkedeki her kişiye 1 tane gibi. Benim favorim değil ancak kahvaltılarda reçeller veya içine sosis konarak hot dog olarak yenebilir.

Rohlik

8.Slivovice

Prag’tan alabileceiğiniz bir diğer hediyelik, sert içki sevenler için Slivovice. Orijinal olarak erikten yapılan bu brandy gerçekten çok sert ve bir anda çarpma özelliğine sahip, tecrübeyle sabit 🙂

45% alkol oranıyla Slivovice

9.Koláč

Her markete gittiğimde almamak için kendimi zor tuttuğum Koláč’ı bir seferinde de kutuya koyarak İzmir’e götürmeyi başardım. Yumuşak hamurun içine haşhaş tohumu, meyve reçeli konuyor ve üstüne başka bir Çek peyniri olan Tvaroh serpiliyor. Bu müthiş lezzeti yanınızda götüremeseniz bile mutlaka deneyin.

Olsa da yesek şimdi

10.Staročeská housky (Eski Bohemya Çöreği-Old Bohemian Bun)

Eskiden Çekoslovakya’da ninelerin yaptığı çöreklerden biri. Örnek olarak götürüp evde yapmayı deneyebilirsiniz 🙂

Büyükanne tariflerinden biri

Bonus: Et ürünleri

Türkiye’ye bildiğim kadarıyla et ürünlerinin sokulması yasak o nedenle bu sosislerden ve salamlardan belki Prag geziniz sırasında denersiniz. Seçtiğim bu ürünler işlem gördükleri için 20 dereceye kadar bozulmadan dayanabiliyor.

Farklı türde hazırlanmış sosisler

Umarım bu yazı Prag’tan hediyelik alma stresinizi biraz daha azaltmıştır.

Bir sonraki yazıya kadar merakla kalın,

One-Day Wonder

Prag’ta günlük hayat nasıl geçiyor diye merak ediyorsanız Facebook, Instagram hesaplarımı ve YouTube kanalımı takip etmeyi unutmayın!

If you liked this post, you can buy me a coffee!

€3.00

Prag’tan Alınacak 10 Hediyelik Eşya ve Market Turu” üzerine bir yorum

Yorum bırakın