Sayılar ve Prag

For English click here.

Bu yazımda Prag’ta bana ilginç gelen sayılar ve onların hikayelerini paylaşıyorum.

22

Franz Kafka, 1916 yılında birkaç aylığına kız kardeşiyle birlikte Altın Yol 22 numaralı evde kalmış. Şehrin gürültüsünden uzak, sükuneti bulduğu bu yer için hissetiklerini, nişanlısına gönderdiği bir mektupta “dar sokaktaki evin kapısından dışarı adımını attığında doğrudan karlara basıyorsun” diye anlatmış. (kaynak).

Prag Kalesi Altın Yol-22 nolu ev

O zamanlar ayda sadece 20 krona kiraladığı bu evde Bir Köy Hekimi (The Country Doctor) eserini yazmış. Youtube’dan hikayenin animasyonunu izleyebilirsiniz, bir miktar kasvete hazır olun 🙂

Kafka’nın Bir Köy Hekimi eseri-Türkçe altyazılı

299

Şöyle yükseklerden Prag’ın muhteşem manzarasını seyretmek için çıkmanız gereken basamak sayısı. Eyfel Kulesi’nden esinlenerek inşa edilen Petřín Gözlem Kulesi’ne bulutsuz bir günde (ve günbatımına yakın) çıkarsanız şehrin bütün simgelerini görebilirsiniz. Prag’ta uzun kalacaksanız, yarım gününüzü Petřín bahçelerine ve bu kuleye ayırabilirsiniz.

Hitler’in “Prag’a bir dahaki gelişimde yıktıracağım” dediği Petrin Kulesi hala ayakta

Merdiven çıkmak istemeyenlere iyi haber, içinde asansör bulunan kule Nisan-Eylül arasında sabah 10 akşam 10 saatleri arasında açık ve giriş ücreti 150 CZK. Güncel bilgiler bu linkte.

Biraz Prag özlemi gidermek veya kuleden panoramik görünümü merak ettiyseniz, onun da linki burada:

http://petrinska-rozhledna.muzeumprahy.cz/

41

Tarihi tramvayın numarası. 1908-1942 yıları arasında Prag’lılara hizmet vermiş olan bu tramvay, Nisan-Kasım aylarında sadece hafta sonlarında ve resmi tatil günlerinde çalışıyor. Prag caddelerinde görebileceğiniz en eski tramvay ile şehrin turistik merkezlerinden geçerek yaklaşık 1 saatlik tur atabilirsiniz. Ben çok sevdim, Prag’a her gelene mutlaka tavsiye ediyorum. Bilet fiyatı 35 CZK olan tarihi tramvayın geçtiği duraklar ve zaman çizelgesine şu linkten ulaşabilirsiniz.

Youtube kanalımda paylaştığım video-Prag’ta geçirdiğim en keyifli günlerden biriydi

50

Prag’taki en dar sokağın genişliği 50 cm. Küçük sokağın trafiği, merdivenin başında ve sonundaki trafik lambası ile kontrol ediliyor. Sonu bir restorana çıkan bu sokak Kafka Müzesi’ne çok yakın.

U Lužického semináře – Tam konum için haritalarda “The narrowest street of Prague” yazarak arama yapabilirsiniz.

9

Prag Kalesi’nin inşa edildiği yüzyıl. Přemysl Hanedanlığı’nın şehre hakim bir bölgesinde yaptırdığı o zamanlar bir saray ve küçük manastırlardan oluşan kale, yüz yıllar içinde genişleyerek 70.000 m2‘lik yüzölçümü ile dünyadaki en büyük kalelerden biri haline gelmiş. Prag Kalesi bilet ücretleri nasıl, çalışma saatleri nedir ve kaç saatte gezilir sorularına yanıt verdiğim Prag Kalesi’ni yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Gece aydınlatması ve Prag Kalesi
Photo by Pierre Blachu00e9 on Pexels.com

Bir sonraki yazıya kadar merakla kalın,

One-Day Wonder

Prag’ta günlük hayat nasıl geçiyor diye merak ediyorsanız Facebook ve Instagram hesaplarımı takip etmeyi unutmayın…

Bu yazıyı beğendiyseniz bana bir kahve ısmarlamaya ne dersiniz?

€3.00

Sayılar ve Prag” üzerine 2 yorum

Yorum bırakın