Bir önceki yazımda Prag’a nasıl geldiğimi anlatmıştım. Bu yazıda yurt dışındaki firmalarla İngilizce iş görüşmesi yaparken edindiğim deneyimlerden bahsedeceğim. Sonunda da başıma gelen bir hikayeyi paylaştım 🙂
Çek Cumhuriyeti’nde ve diğer AB ülkelerinde çalışmam için bir çalışma iznine ve bu izni almak için sponsor olacak bir firmaya ihtiyacım vardı. Çalışma izni, turistik vize gibi kısa sürede çıkmadığı için işe alım sürecinin uzunluğu, belirsizliği, devlete karşı yükümlülük vb. nedenlerden dolayı her firma sponsor olmak istemiyor. Bu noktada uluslararası firmalar daha olası bir işveren olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa ülkelerinde işe alımda önce kendi vatandaşları, sonra diğer AB vatandaşları ve en son diğer ülkelerin vatandaşları gibi öncelik sıralaması olabiliyor. Sonuç olarak çok kolay bir süreç değil ama sağlam bir hazırlık sizi her zaman ön plana çıkarabilir.

Photo by Lukas on Pexels.com
İş başvurusu yapmadan önce…
İş görüşmesi kısmına geçmeden iş başvuruları için iyi hazırlanmış bir özgeçmiş ve bir sayfalık kapak yazısı (cover letter) kendinizi tanıtmak için ilk kritik adımlar. Kapak yazısı, Türkiye’de iş başvurularında kimi zaman atladığımız bir konu ancak yurt dışı iş başvuruları için olmazsa olmaz. İnternette birçok örneğini bulabileceğiniz kapak yazısında; kısaca profesyonel yaşamınızdan ve başarılarınızdan, başvurduğunuz işle ilgili motivasyonunuzdan ve firmaya neler katacağınız gibi konulardan bahsettiğiniz bir yazı hazırlamak gerekiyor.
Kapak yazısında önerilen her başvuru için ayrı bir yazı hazırlamak, hatta iş ilanında kullanılan terimlerden size uygun olanları (örneğin takım çalışmasına yatkın, yaratıcı, sosyal gibi) yazınıza serpiştirmek.
Diğer önemli bir konu da refereranslar. Özgeçmişe “referans istendiğinde verilecektir” yazıştım. Görüşmelerden önce biri akademik (yüksek lisans tez danışmanım) olmak üzere üç referans belirledim, kendilerine bilgi verip onaylarını aldım. Referans seçiminde sizi tanıyan, sizinle çalışmış ve doğru bilgileri verecek kişileri tercih etmenizi öneririm.
5 adımda Yurt dışındaki şirketlerle mülakata hazırlanma
1. Adım Aslında her mülakat için yapılacak ilk temel hazırlık, firma hakkında araştırma yapmak. Finansal büyüklük, personel sayısı, kaç ülkede faaliyet gösteriyor, son yıllarda yaptıkları yatırımlar, projeleri gibi bilgileri toparlamak. Firmanın ürünlerini kullanıyorsanız zaten bir marka bilinciniz vardır, bu da iş görüşmesinde işinize yarayabilir.

Photo by rawpixel.com on Pexels.com
2.Adım Görüşmenin temelini oluşturan özgeçmiş ve kapak yazınıza iyice hakim olmak.
3.Adım Kendinizi iyi tanımanız. En iyi özelliklerinizi, geliştirilebilecek ve değiştirmek istediğiniz yönlerinizi bir gözden geçirin. Kısacası kendinize bir SWOT analizi yapın. Bunu iş görüşmesine hazırlanmak dışında kişisel gelişim için bir araç olarak düşünebiliriz.
Mülakatlarda en iyi ve en kötü özellikleriniz sorusu gelebilir, tabii ki bir görüşmeyle bir insanı tanımak mümkün değil. Ancak bu sorulara net yanıtlar vermek sizin öz farkındalığı yüksek bir insan olduğunuzu gösterir, bu da diğer adayların önüne geçmenizi sağlayabilir.
4.Adım Firmanın mülakat tekniğini (grup mülakatı, vaka analizi vb.) ve sorularını araştırmak. Glassdoor gibi sitelerden çalışacağınız sektöredeki firmaların mülakat sorularını bulabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki linke bakmanızı öneririm, bu soruların neredeyse tamamını iş görüşmelerinde yanıtlamış olabilirim 🙂
https://www.indeed.com/career-advice/interviewing/top-interview-questions-and-answers

Photo by mentatdgt on Pexels.com
5.Adım Teknolojiyi kullanmak İş görüşmelerinin çoğu artık internet üzerinden yapılıyor. Ama bazı firmalar davet ederek yüz yüze görüşmeyi de talep edebilir. İnternet kısmı için Skype gibi bir program kullanacaksınız bir arkadaşınızla önceden mutlaka ses ve görüntü kalitesini ve internet hızınızı test edin. Skype programının tüm özelliklerini bildiğinizden emin olun; ekranı paylaşma, dosya gönderme vb…
İş görüşmesi sırasında
- Heyecanınızı kontrol altına almaya çalışın ve pozitif olun. İş görüşmeleri bir saat veya daha uzun sürebiliyor. İngilizce düzeyime güvenmeme rağmen mülakatlardan önce yukarıda yazdığım 1,2 ve 4. adımlardaki bilgilerin çıktısını alıp sesli okuma alıştırması yapmıştım. Bu da iş görüşmesi sırasında heyecanımı çok düşük bir seviyede tutmama yaramıştı.
- Kendinize güvenin… En önemlisi bu, doğal olun, sonuçta sizinle mülakat yapan kişilerle çalışacaksınız, görüşmenin havası en az aktardığınız bilgiler ve deneyiminiz kadar değerli…

Photo by rawpixel.com on Pexels.com
- Sorularınız varsa mutlaka sorun, sonuçta şehir değil ülke değiştireceksiniz.
- Bir sonraki adımda nasıl bir süreç izleneceğini öğrenmeye çalışın.
BONUS: Mum Işığında İş Görüşmesi
Şu an çalıştığım firmayla Skype görüşmesi yapacağım akşam oturduğum binaya girince her yerde cam kırıkları gördüm. Ne olduğunu anlamaya çalışırken bir komşu binaya yıldırım düştüğünü ve tüm elektrik hattının gittiğini söyledi. Yaşadığım şoku siz düşünün artık. Bilgisayarım elektriksiz çalışmadığı için telefona kaldım, neyse ki şarjı vardı ve iş görüşmesine başladık. Ancak asıl sorun hava kararınca ortaya çıktı. Beni görememeye başladıklarında evde ne kadar mum varsa yakıp görüşmeye devam etmiştim. Kriz yönetimini bundan iyi kanıtlayamazdım sanırım 🙂
Bir sonraki yazımda Çek Cumhuriyeti’ndeki oturum izni sürecini anlatacağım, iş görüşmelerinizde bol şans!
One-Day Wonder
Prag’ta günlük hayat nasıl geçiyor diye merak ediyorsanız Facebook ve Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz!
“Yurt Dışı Göç Rehberi (Prag) – 2.Bölüm – İş görüşmesi” üzerine 3 yorum