Bu tarih dolu harika şehirde gezerken bütçenizi de korumak istiyorsanız bu yazı tam size göre!
1.) Prag’ta Ulaşım
Prag’ta toplu taşımayı kullarak rahat ve uygun fiyatlı yolculuk edebilirsiniz. Bu şehirde en iyi hop-on hop-off travmvayla yapılır unutmayın 🙂

Metro, tramvay ve otobüs hatlarını kullanmak için 30 dakika, 90 dakika, 1 gün ya da 3 gün geçerli biletlerden alabilirsiniz. Biletleri ulaşım aracına binmeden sarı makinelerden okutmayı unutmayın! Turnike sistemi olmadığı için rastgele bilet kontrolleri yapılıyor, özellikle de turistlerin yoğun kullandığı rotalarda. Ulaşım sistemi ve biletlerle ilgili bilgilere resmi web sitesinden bakabilirsiniz: https://pid.cz/en/for-tourists/
Taksi kullanmak istiyorsanız Liftago uygulamasını tavsiye edebilirim.
Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım
Havalimanından çıkmadan önce hemen kapıların yanındaki bilet makinelerinden kredi kartınızla bilet alabilirsiniz.
Havalimanından şehir merkezinde gideceğiniz yere göre üç seçenek mevcut:
- 100 numaralı otobüs (Airport – Zličín) son durakta inip buradan B (sarı) metto hattına geçebilirsiniz.
- 119 numaralı otobüs (Airport – Nádraží Veleslavín) son durakta inip buradan A (yeşil) metto hattına geçebilirsiniz.
- 191 numaralı otobüs (Airport – Na Knížecí), eğer doğrudan Anděl bölgesine gitmek istiyorsanız bu otobüse binebilirsiniz.
A Noktasından B Noktasına Ulaşım
Resmi uygulama idos.cz buyrun linki: https://jizdnirady.idnes.cz/praha/spojeni/
Ancak ben kullanımı daha kolay olduğu için geldiğim günden beri Moovit uygulamasını kullanıyorum:
Böylece hangi ulaşım araçlarını kullanacaksınız, hangi yöne gideceksiniz, kaç dakika sürer gibi tüm sorulara buradan yanıt bulabilirsiniz.
2.) Prag’ta Nerede Para Bozdurulur?
Herhalde buraya gelen turistlerin başına gelebilecek en muhtemel durumlardan biri kurun çok altında para bozdurmak…
Hemen açıklığa kavuşturayım, her ne kadar Avrupa Birliği üyesi olsa da Çek Cumhuriyeti’nin para birimi Çek Korunası ve üstünde “korun českých” yazıyor. Yanınızda Euro, Dolar, Sterlin ile geldiyseniz bunları Çek Korunası’na çevirmeniz gerekiyor. Bu konuda şöyle uyarılarım olacak hepsi yaşanmış hikayelere dayanıyor:

- Şu an (Ağustos ’19) Euro-Çek Korunası kuru 1 Euro 25 CZK civarında…
- Havalimanı, tren garı, otobüs terminali gibi yerlerden ayrıca üstünde sadece büyük harflerle ATM yazan bankamatiklerden para çevirmeyin. Bir de “%0 commission” yazanlara da her zaman inanmayın. Buralarda kur 16-17 CZK’ye kadar düşebiliyor.
- Parayı bozdurmadan önce mutlaka kuru ve komisyon alıp almadıklarını sorun.
- Kişisel olarak gittiğim tek yer olduğu için önerim Alfa Prague, bana da Çek bir arkadaşım daha ilk gün önermişti. Palladium alışveriş merkezinde ve Pánska Pasáž’da olmak üzere iki şubesi var:
http://www.alfaprague.cz/web2/
- Hiç para bozduracak bir yer bulamadınız diyelim, bazı dükkan veya restoranlar daha düşük bir kurdan (22-24 CZK arası) Euro ödemeyi de kabul ediyor. Diğer seçenek de kendi kredi kartınızı kullanmak ancak onda da bankaların hizmet ücretini unutmamak lazım.
3.) Çeşme Suyu İçilebiliyor mu?
Evet, çeşmelerden su içebilirsiniz. Ayrıca şehirde gezerken “pitná voda ” yazan çeşmelerden şişeleri doldurabilirsiniz…
4.) Hediyelik Eşya Nereden alınır?
Tatil dönüşü elim boş gitmeyeyim hediyelik birşeyler alayım derseniz Havelska Pazarı’na gidebilirsiniz:
Havelska Market (Havelské tržiště) Adres: Havelská 13, 110 00 Staré Město

Dükkanlara göre daha uygun fiyatlı klasik hediyelik eşyalardan (magnet, kitap ayracı, kupa, anahtarlık vs) ve Prag’ın meşhur kuklalarından alabilirsiniz. Ben şu ana kadar pazarlık konusunda başarılı olamadım, size bol şans 🙂 Ha bir de çok sorulan şeylerden biri matruşkalar, bunların Çek kültürüne ait olmadıklarını hatırlatmış olayım.
Prag’ta Market Alışverişi
En bilinen uygun fiyatlı marketler Albert, Lidl ve Tesco bunların dışındaki küçük bakkal ya da marketlerde fiyatlar daha yüksek olabiliyor. Özellikle alkol, çikolata almayı düşünüyorsanız her zaman indirimde farklı ürünler olduğu için büyük marketlere bakmanızı öneririm.
Alışveriş Merkezleri
Şehirde bence hatırı sayılır miktarda alışveriş merkezi var, ilk geldiğimde epey şaşırmıştım. En bilinenleri OC Quadrio (önünde dönen Kafka heykeli var mutlaka görün), Palladium (Pembe masalsı bina), hemen karşısında Kotva (komünizm döneminde bolluk ve zenginlik simgesi olan bir alışveriş merkeziymiş), Nový Smíchov , Chodov ve Arkády Pankrác.
Şimdiden keyifli gezmeler, bu güzel şehrin tadını doyasıya çıkarın.
Bir sonraki yazıya kadar merakla kalın,
One-Day Wonder
Prag’ta günlük hayat nasıl geçiyor diye merak ediyorsanız Facebook ve Instagram hesaplarımı takip etmeyi unutmayın…