Trabant’la tarihe yolculuk

For English version, click here.

Her gün işe gelip giderken önünden geçtiğim Trabant Müzesi’ne gitme vakti gelmişti.

Trabant, Doğu Bloku’nun 1950’lerde üretmeye başladığı; satın almak için uzun süreler beklenen (bazen yıllarca), Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla üretimi biten, sonrasında birkaç Alman Markına satılan ama hayranlarının bırakmadığı, fenomen haline gelen, nam-ı diğer Trabi.

Prag Motol’daki bu küçük müze, bir Trabant kolleksiyoneri olan Martin Hucl tarafından 3 sene önce kurulmuş. Kendisinin bu arabalara merakı aileden geliyor, dedesi ünlü ralli pilotu Viktor Mráz, annesi ise 70’li yıllarda bir kadın rallici olan Helena Huclová. Müzeye Çekoslovakya döneminde birçok ralli pilotunun üye olduğu Autosportklub Praha (ASK) da destek vermiş.

Trabant Müzesi’nde neler var?

Müzenin girişinde araba üretimini gösteren videolar ve ralli pilotlarına ait objeler; madalyalar, kupalar, sertifikalar, kullandıkları gözlükler, ayakkabılar ve harika maket arabalar sergileniyor.

Trabant.jpg
Bir kadın rallici Helena Huclová!

Markanın yıllar içinde geçirdiği değişim bir tarih çizgisiyle duvara çizilmiş. Trabant otomobillerinin tarihi AWZ P70 modelinin 1954’te üretimiyle başlıyor. Aslında Trabant deyince ilk aklımıza gelen Trabant 601 görseli çünkü bu model çok sevilmiş, sürekli geliştirilmiş ve 28 sene boyunca neredeyse 3 milyon adet üretilmiş.

Bir Şehir Efsanesi

Kaporta, yüksek dayanım göstermesi için artık pamuk ve fenol reçine kullanılarak üretilmiş. O dönem için belki atık kullanımının ekonomik bir anlamı vardı ancak bugünkü bilgilerimizle baktığımızda çevre için de sürdürülebilir yöntemlerle üretilmiş olduğunu görüyoruz. Hatta şehir efsanelerine göre hurdalığa ayrılan arabaları domuzlara ve diğer hayvanlara yediriyorlarmış. Müzede üretim süreci, yaşanan kazalar ve arabanın farklı kullanım amaçlarını gösteren (saksı, tuval ya da bisiklet gibi 🙂 nostaljik fotoğraflara bakmak çok eğlenceliydi.

Trabant cars
Trabant’ın farklı modelleri-bir tane alıp gidebilseydim keşke 🙂

Trabant Müzesi’nin en çok ziyaret edilen köşesi Leonid Brezhnev ve Erich Honecker’in öpüştüğü grafitinin önü. Burada üstü açık Trabant’a binerek poz verebilirsiniz. Bu öpüşme iki komünist liderin bir dayanışma sembolü olarak tarihe geçmişti.

Trabant arabalar Türkiye’de

Müzede ilginç bir hikaye okudum. 1991 yılında Polonyalı tüccarlar Türkiye’ye 500 adet Trabant satıyor. Ancak araçlar nedeni bilinmeden 3 sene kadar gümrükte bekliyor. Sonra Zwickau’da (Almanya) bulunan fabrikaya geri gönderiliyor. Burada bakım ve boya işlemlerinden sonra tekrar farklı ülkelerde satışa sunuluyor.

Bunu araştırırken Trabant’ın Türkiye web sitesini (link) buldum. Sitenin görsel içeriği çok çeşitli, hatta Trabant’ın distribütörü olan Terra Otomotiv şirketinin yedek parçalarla ilgili müşterilere gönderdiği bir mektubu bile görmek mümkün.

Kişisel olarak butik müzeleri desteklemeyi seviyorum. Eğer Prag’tayken farklı bir müze ziyareti yapmak ve geçmişten gelen bu nostaljik arabaları görmek isterseniz kesinlikle tavsiye ederim..

Bir sonraki yazıya kadar merakla kalın,

One-Day Wonder

Prag’ta günlük hayat nasıl geçiyor diye merak ediyorsanız Facebook ve Instagram hesaplarımı takip etmeyi unutmayın…

If you liked this post, you can buy me a coffee!

€3.00

Trabant’la tarihe yolculuk” üzerine 6 yorum

Yorum bırakın