Český Krumlov-Bir Günde Neler Yapılır?

İnternette Český Krumlov için arama yaptığımda sonuçların çoğunun ‘masal’ kelimesini içerdiğini gördüm. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde olan şehir bu yakıştırmayı fazlasıyla hak ediyor.

Çek Cumhuriyeti’nin Güney Bohemya (South Bohemia) bölgesinde bulunan Český Krumlov, Prag’a 3-3.5 saat mesafede. Prag’tan sabah erken yola çıkarsanız günübirlik bir gezi yapmak için ideal.

Renkli kulesiyle Český Krumlov

Český Krumlov; Avusturya, Kuzey İtalya ve Bavarya bölgelerinin ortasında bir şehir. Konumundan dolayı ticari ve politik ilişkilerin gelişmesi, kültürel etkileşimi arttırmış ve bu da şehrin mimarisini etkilemiş. Altın dönemini Rosenberg (Rožmberk) Hanedanlığı (1302 – 1602) ile yaşayan Český Krumlov‘da, adını hanedanlığın simgesinden alan “Beş Parçalı Gül Festivali (Five-Petalled Rose Festival)” ile şehrin kuruluşu 3 gün 3 gece süren etkinliklerle kutlanıyor. “Hangi yıldayız biz?” diye zaman algımı kaybettiğim bu eğlenceli festivalden çektiğim görüntüleri şu linkten izleyebilirsiniz.

Prag’tan Český Krumlov’a Ulaşım

Prag’tan Český Krumlov’a tren veya otobüs gidiyor. Tren garı ve otobüs terminali şehrin iki ayrı tarafında. O nedenle ben giderken treni dönüşte otobüsü tercih ettim.

Sabah yolculuğum 8’de Prag’taki ana tren garı olan Hlavni Nadrazi’den başladı. Güney Bohemya ilk kez gittiğim bu rotada etrafı merakla seyrettim ve bol bol fotoğraf çektim. Çek Cumhuriyeti’nde şehirleşme çok yüksek düzeyde olmadığı için yol boyunca küçük küçük kasabalar, ağaçlarla kaplı yeşil alanlar ve geniş tarlalar görünüyor.

Český Krumlov tren garında indikten sonra birkaç dakika içinde şehrin manzarası gelenleri karşılıyor ve Krumlov Kalesi’nin Rönesans stilindeki renkli kulesi daha ilk dakikadan insanı kendine hayran bırakıyor. Gün boyu çektiğim fotoğrafların neredeyse tamamında bu kuleyi kadraja dahil etmişim. Sizin de gezerken gözünüz sürekli bu kuleyi arayacak 🙂

Český Krumlov’da Gezilecek Yerler

Budweiser Kapısı (Budweiser Gate)

Kırmızı rengiyle Budweiser Kapısı 1600’lü yıllardan beri ayakta kalan ve tarihi merkeze açılan bir yapı. Farklı açılardan Budweiser Kapısı’nı fotoğraflayabilirsiniz.

Český Krumlov Kalesi

Kırmızı Kapı’dan (Red Gate) geçerek girilen Český Krumlov Kalesi, Çek Cumhuriyeti’ndeki ikinci büyük kale ünvanını taşıyor. İçinde 40 civarında binanın olduğu kalenin yapımına 14.yy’da başlanmış. Kayalıkların üstüne kurulan kalede 17.yy sonunda dünyanın en eski barok tiyatrosu inşa edilmiş. Eskiden tiyatro efektlerinin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız tiyatroyu planınıza dahil edin derim.

Kaleye girerken küçük bir köprü üstünde geçiliyor, işte tam orada durun. Eğer şansınız varsa 500 senelik bir gelenekle beslenen boz ayılardan birini görebilirsiniz. Ben iki kere gitmeme rağmen bir türlü denk getiremedim 🙂

Český Krumlov Kalesi giriş ücretleri

Kale avlularını ve bahçesini gezmek ücretsiz. Kale odaları ve barok tiyatro salonunu rehber eşliğinde geziliyor, biletler için şu linkten farklı seçeneklere göz atabilirsiniz.

Rönesans stilindeki kuleye çıkmak ve kale müzesini ziyaret etmek için 150 CZK’lık ayrı bir bilet ya da 300 CZK’lık Český Krumlov Card almak gerekiyor. Kartın detaylarını yazının sonunda paylaşacağım.

162 basamak ile çıkılan kuleden, şehrin 360 derecelik manzarası ayaklarınızın altında; panoramik fotoğraflar çekmek için birebir. Kale müzesinde ise bu şehri yönetmiş Rosenberg, Eggenberg ve Schwarzenberg hanedanlıklara dair tarihi bilgiler yer alıyor. Ayrıca o dönem soyluların yaşam biçimlerini, odalarını, oturma salonlarını, sofralarını, kullandıkları eşyaları ve aksesuarları görebilirsiniz. Kalenin siyah beyaz filmleri ise mini sinema salonunda, tarihi görüntüleri izlemeden gitmeyin.

Kuleden manzara

Cloak Bridge (Pelerin Köprüsü)

Český Krumlov Kalesi’ni gezdikten sonra şehrin merkezine inerken, kemerleriyle ilgi çekici bir görüntüsü olan bu köprünün altından geçiliyor. Biraz ileride durup kaleyle birlikte fotoğrafını çekebilirsiniz. Orta Çağ’da orjinali asma köprüyken, 1700’lü yıllarda değiştirilerek bugünkü yapısını alan köprünün altındaki koridor, kalenin en şatafatlı odalarından biri olan Masquerade Salonu’nu kale tiyatrosuna bağlıyor.

Český Krumlov Manastırları

Rosenbergler tarafında kurulan manastırlar kalenin karşısında yer alıyor. Uzun yıllardır dini hizmet vermeyen manastırlar bir süre eğitim kurumu olarak kullanılmış.

Seidel Fotoğraf Atölyesi (Museum Fotoatelier Seidel)

Profesyonel fotoğrafçılığın nasıl başladığıyla ilgili bilgilerin olduğu müzede, yüz sene öncesinde Krumlov’daki hayatı anlatan karelere göz atabilirsiniz.

Latrán Caddesi

Budweiser Kapısı’ndan başlayıp nehir kıyısına kadar inen Latrán Caddesi’ndeki evlerde hanedanlık döneminde kale çalışanları yaşıyormuş. Birbirinden farklı mimari yapısı olan evlerin duvar süslemeleri de ilgi çekici. Şehrin diğer tarafına geçmeden Kolektif Cafe’de oturup bir kahve molası vermek iyi bir fikir olabilir.

Svornosti Meydanı (Náměstí Svornosti)

Şehrin ana meydanı renkli evlerle çevrili. Meydanın köşesindeki 1 numaralı bina 16.yy’da yapılmış eski belediye sarayı. Meydanda birçok Avrupa şehrinde gördüğümüz bir kara veba sütunu da yer alıyor.

Meydandaki renkli evler

Aziz Vitus Kilisesi (Church of St.Vitus)

Şehrin diğer simgelerinden biri olan Aziz Vitus Kilisesi 600 sene önce inşa edilmiş.

Kaleden Aziz Vitus Kilisesi

Egon Schiele Sanat Merkezi

Dışavurumcu bir ressam olan Egon Schiele’nin adına açılan bu sanat merkezinde tablolarının yanı sıra mektupları, tasarladığı elbiseler ve kişisel bazı eşyaları yer alıyor. Annesi Český Krumlov’lu olan Schiele kısa bir süre sevgilisiyle burada yaşamış. Ancak sanatçının çıplak modeller kullanması ve yaşam biçimi burada büyük sansasyon yaratmış ve bundan rahatsız olan yerel halk kendisini şehirden ayrılmaya zorlamış. Yaşadığı evin bahçesi yaz aylarında ziyarete açılıyor, bilgiler şu linkte.

Sanat merkezindeki güncel sergilere buradan göz atabilirsiniz.

Bölge Müzesi (Regional Museum in Český Krumlov)

Müzede arkeoloji, tarih, sanat alanlarında birçok eser bulunuyor. Şehrin olduğu bölgeye dair özel bir ilginiz varsa ziyaret edilebilir. Müzedeki en ilginç eserlerden biri olan seramikten yapılmış Český Krumlov maketiydi.

Bölge Müzesi

Český Krumlov Kart Nedir?

Bu kart ile aşağıdaki yerleri ziyaret edebilirsiniz. Güncel bilgiler şu linkte. Eğer birden fazla müze görmek isterseniz bu kartı almak daha ekonomik oluyor.

  1. Kule ve kale müzesi
  2. Bölge Müzesi
  3. Seidel Fotoğraf Atölyesi
  4. Egon Schiele Sanat Merkezi
  5. Český Krumlov Manastırları

Son olarak…

Bu küçük şehirde tarihi bir gezintinin yanı sıra Vltava Nehri’nde rafting yapabilir ya da tarihi bir sal ile gezebilirsiniz.

Bölge halkı 1850’lere kadar değerli madenlerin çıkartıldığı ocaklarda çalışmış. Grafit madenlerinden biri ziyarete açık, bilgiler bu linkte.

Kısacık bir video Youtube kanalımda;

Český Krumlov seyahati

Bir sonraki yazıya kadar merakla kalın,

One-Day Wonder

Prag’ta günlük hayat nasıl geçiyor diye merak ediyorsanız Facebook ve Instagram hesaplarımı takip etmeyi unutmayın…

img_1173

Bu yazıyı beğendiyseniz bana bir kahve ısmarlamaya ne dersiniz?

€3.00

Český Krumlov-Bir Günde Neler Yapılır?” üzerine bir yorum

Yorum bırakın