Almanya’da Aylık Giderler 2024

Yurt dışına yerleşmek isteyen birisi için temel yaşam giderleri, alınacak maaşın nasıl bir hayat standartı sağlayacağını anlamak açısından oldukça önemli. Daha önce Prag için benzer bir yazı yayınlamıştım. 2024 güncel verilerine göre Almanya, Dortmund aylık harcamalarına birlikte bakalım.

Yurt dışında yeni para birimine alışmak biraz zaman alıyor. Ben de bir iki ay kadar sürekli gördüğüm her fiyatı Türk Lirası’na değil ancak Çek Korunası’na çeviriyordum, ancak bu mantıklı ve sürdürülebilir bir durum değil. Bunun yerine ürünlerin fiyatlarını maaşıma oranlayarak kendime göre yeniden bir pahalılık endeksi yarattım 🙂 Satın alma kararlarımı buna göre veriyorum.

Şimdi birlikte aylık giderleri hesaplayalım:

Almanya Ev Kiraları

Ev arama sürecindeyseniz Almanya’da ev bulmak için hazırladığım önerilere bu linkten göz atabilirsiniz.Almanya’da ev kiraları semte ve oda sayısına göre oldukça değişken. Genel bir fikir sahibi olmak için https://www.immowelt.de/ sitesine bakabilirsiniz. Ancak her ilanı tek tek kontrol etmek gerekiyor, bazı ilanlarda sıcak kira (içinde bazı faturaların olduğu) fiyatı yazabiliyor.

Dortmund ortalama ev kiraları

Toplam kira şu şekilde hesaplanıyor: Soğuk kira+Doğalgaz faturası+Yan giderler (su faturası, apartman temizliği, aidat, çevre bakımı, çöp vergisi vs). Elektrik faturası ayrı ödeniyor, bunun için kendiniz elektrik dağıtım firmalarından biriyle kontrat imzalıyorsunuz. Yani sıcak kiraya genelde elektrik faturası dahil değil. Ben 2023 için elektrik dahil 920 EUR ödüyordum ancak ısınma masrafı ve yan giderlere yeni zam geldi ve toplam masraf 980 EUR oldu. Almanya’da yıl sonu faturalar için mahsuplaşma yapılıyor. Bazen baştan fazla ödeseniz de eğer az tüketim olduysa bir miktar parayı geri alabiliyorsunuz. 2023 yılında sadece elektrik faturası için bir aylık geri ödeme aldım.

Almanya’da İnternet ve Cep Telefonu Giderleri

Ev telefonu kullanmıyorum, artık zaten kim kullanıyor ki! 100 MBit (maksimum hız), sınırsız, kablosuz internet aylık 52 EUR ve 5 GB interneti olan faturalı cep telefonu hattı 35 EUR.

Dortmund yaşam maliyeti açısından uygun bir şehir

Almanya Ulaşım Giderleri

Dortmund’da aylık toplu taşıma bileti normalde 80 EUR ve bu bilet NRW (Kuzey Ren-Vestfalya) eyaletinde geçerli oluyor. Ancak korona salgını sonrası Alman hükümeti daha uygun fiyatlı bilet seçenekleri sunmaya başladı. Bunun amacı insanları toplu taşımaya teşvik etmek. Örneğin 2024 yılında geçerli Deutschland Card aylık 49 EUR. Bu biletle tüm Almanya’da hızlı tren (ICE) hariç tüm toplu taşıma araçlarına biniliyor.

Almanya Araç Masrafları

Ama Almanya bildiğiniz gibi aynı zamanda devasa bir otomotiv ülkesi. Bu nedenle toplu taşımayı tercih etmeyenlerin sayısı oldukça fazla. Benim deneyimim de şöyle oldu: İşe gidiş mesafem kısa olmasına rağmen toplu taşıma ile çok uzun sürdüğü için bir araba aldım. Ayrıca Alman demiyollarında yapılan tamirat ve bakım çalışmaları nedeniyle tren seferlerindeki rötar ve iptaller bazen yakın mesafe yolculukları bile zorlaştırıyor.

Araç yakıt masrafına gelince, Almanya’da akaryakıt pompa fiyatları gün içinde sürekli değişiyor. Genelde akşam 21:00’den sonra ucuzluyor. Bunun için farklı cep telefonu uygulamaları var. ‘günstig tanken’ yazarak arama yaptırabilirsiniz. Tabii ki aylık yakıt masrafı araç tipine ve mesafeye göre değişiyor. Benim harcamam ortalama 80-100 EUR arası. Buna bir de park yeri masraflarını eklemek lazım. Şehir merkezlerinde saatlik park ücreti 1-2 EUR civarında oluyor. Son olarak aylık kasko ve sigortayı unutmayalım o da 50 EUR kadar tutabiliyor.

DDR (Doğu Bloku ülkelerinin) efsanevi arabası Trabi

Almanya Aylık Market Masrafları

Almanya’da en bilinen market zincirleri denince aklıma ilk gelenler Aldi, Lidl, Edeka, Rewe, Netto, Kaufland ve Penny oldu. Bunun yanında çok sayıda Türk marketi hizmet veriyor. Sebze ve meyvelerin kalitesi ve fiyatları nedeniyle benim tercihim genelde Türk marketleri.

Alman marketleri içinse haftalık olarak posta kutuma indirim katalogu geliyor (otomatik olarak her hafta küçük bir balyayı posta kutusuna bırakıyorlar). Her seferinde bakamasam da çok farklı ürün gruplarında (mesela bisiklet aksesuarları gibi) güzel indirimler yapıyorlar.

Ortalama aylık mutfak ve ev alışverişi masrafım 200-250 EUR.

Almanya Dışarıda Yeme-İçme Giderleri

Almanya Çekya’ya göre dışarıda yemek açısından bir tık daha pahalı. Ortalama bir akşam yemeği 20-30 EUR civarında. Bira fiyatı restoranlarda 3,5 – 5 Euro arasında.

Öğle yemeği ise çalıştığınız şirkete göre değişebilir. Bazı firmaların kendi yemekhaneleri oluyor ve dışarıya göre daha uygun yemekler veriliyor. Ben hala kendim evden götürüyorum. Haftada bir kez iş arkadaşlarımızla kebap yemeğe gidiyoruz 🙂 Döner bile pahalandı artık Almanya’da, bir dürüm bir ayran 9 EUR’ya geliyor.

Alman biraları masraf kalemlerine eklenebilir

Almanya Kültür-Sanat Giderleri

Dortmund’da çok sayıda ücretsiz sergi ve müze var. Sinema bileti ortalama 11 EUR.

Bunun dışında Almanya’da radyo televizyon vergisi var. Televizyonunuz olsa da olmasa da her şekilde ödediğiniz bu vergi 3 ayda bir 55 EUR.

Diğer Masraflar

Tüm bu giderlerin üstüne giyim masrafları, özel sigorta, spor salonu üyeliği, bireysel emeklilik vb. kalemler eklenebilir. Aşağıdaki web sitelerinden detaylı olarak bilgilere ulaşabilirsiniz.

https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Dortmund

https://www.expatistan.com/cost-of-living/dortmund

Bir sonraki yazıya kadar merakla kalın,

One-Day Wonder

Almanya’da günlük hayat nasıl geçiyor diye merak ediyorsanız Facebook ve Instagram hesaplarımı takip etmeyi unutmayın…

If you liked this post, you can buy me a coffee!

€3.00

Yorum bırakın