Yurt Dışı Göç Rehberi (Prag) – 1.Bölüm – Neden ve nasıl?

Farkındayım biraz geç gelen bir yazı oldu ama yurt dışına neden ve nasıl yerleştiğimi önümüzdeki birkaç yazıda anlatacağım. Böylece bir süredir yurt dışına göç etme süreciyle ilgili aldığım sorulara da derli toplu bir yanıt vermeyi umuyorum.

İlk olarak “neden yurt dışı?” sorusunu cevaplayayım. Üniversitede okurken İtalya’da kısa süreli bir dil okuluna gitmiştim. Ardından Erasmus programıyla bir süre Avusturya’da yaşadım. Bu kısa kalışlardan sonra aklımın bir kenarında “acaba yurt dışında yaşamaya devam etseydim nasıl deneyimler elde ederdim?” sorusu hep vardı. Ancak son yıllarda artan gelecek kaygısı, iyi bir işim ve yaşam koşullarım olmasına rağmen 30’lu yaşlarda bu kararı almama neden oldu.  Türkiye’den çok uzakta yaşamak istemediğim için Avrupa’da iş aramaya başladım.

Yeni ülkeler, yeni deneyimler
Photo by Porapak Apichodilok on Pexels.com

Yurt dışında iş bulmak

Avrupa’da iş ararken en önemli kaynaklar; Linkedin, yerel ya da uluslarası firmaların kendi web sayfaları, firmalara insan kaynakları hizmeti veren ajanslar (recruitment) ve her ülkenin kendi “kariyer.net” gibi iş arama portalları.

Çek Cumhuriyeti’ndeki iş olanakları için aşağıdaki sitelere bakabilirsiniz:

http://www.jobmanual.cz/cs/kde-hledat-praci.html

www.jobs.cz

https://www.expats.cz/jobs/

https://www.indeed.com/q-Czech-Republic-jobs.html

https://www.hays.cz/en/

https://www.r4u.cz/en/

https://www.monster.cz/en/

https://www.talentica.cz/en/

Bunların dışında iki önerim; Linkedin üzerinden iletişim ağınızı (network) ilgili iş alanınıza göre genişletmek ve yurt dışında yaşayan güvendiğiniz kişilerle iletişime geçmek.

Prag’ta çok sayıda uluslararası firma var o nedenle sadece İngilizce bilmek bazı işler için yeterli, ben şu an öyle bir işte çalışıyorum. Ancak iş ilanlarının bazılarında da ikinci bir Avrupa dili (Almanca, Fransızca, İtalyanca..) aranabiliyor. Ayrıca müşteri hizmetleri birimleri burada olan firmalar zaman zaman Türkçe konuşan personel de arayabiliyor.

Yurt dışında iş ararken farklı kanallara bakabilirsiniz
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

İş aramaya başlamadan önce ben de yurt dışında farklı ülkelerde, hatta kıtalarda yaşayan tüm arkadaşlarımla görüştüm ve onların tavsiyelerini aldım. Bu kısım önemli çünkü onların deneyimlerinden öğreneceğiniz çok şey olabilir. Ayrıca içlerinden referans olabilecek kişiler varsa size epey yardımı dokunacaktır. Yapılan son araştırmalara göre yeni bir işe yerleşmek %85 iletişim ağı (network) aracılığıyla oluyormuş bkz: link .

Eğer gitmek istediğiniz ülkede hiç arkadaşınız, tanıdık, komşunun çocukları 🙂 yoksa o zaman Facebook gibi sosyal mecralardaki expat gruplarıyla iletişime geçebilirsiniz.

Neden Prag?

Öncelikle, hayatta büyük konuşmamak lazımmış diyorum 🙂 2006 yılının Nisan ayında, Viyana’da Erasmus öğrencisiyken küçük bir Avrupa turu yapmıştım ve son durağım Prag’tı. Ancak 13 gündür yollarda olmanın verdiği yorgunluktan mı, o gün kapalı bir hava olmasından mı, eşyalarımı emanete bırakamamış olmamdan mı bilmiyorum herkesin öve öve bitiremediği Prag’tan pek de iyi duygularla ayrılmamıştım. Hatta ilerleyen yıllarda çevremdeki insanlar “Prag’a geziye gidelim mi?” dediğinde “yok ben bi daha hayatta gitmem” şeklinde sözler sarf etmişliğim de vardır…

Prag-Astronomik Saat ve Tyn Kilisesi

Yurt dışında yaşama kararını alırken size ilginç gelebilir ama aklımda kesin bir ülke yoktu. O nedenle iş başvurularımı yaparken kendi iş deneyimime uygun pozisyonlara baktım. Avrupa’nın büyük kısmını sadece turist olarak gezdiğim için “ülkelerin kültürleri benzer nasılsa” kafasındaydım. Ne kadar yakın görünse de yaşam koşulları, çalışma şartları ve kültürler aslında birbirinden epey farklı, o nedenle aklınızda böyle bir düşünce varsa iyice araştırın derim.

Endüstri Mühendisiyim ve uzun yıllar planlama ve lojistik alanlarında çalıştım. Şu an çalıştığım şirket yine aynı alanda personel arayışındaydı ve yollarımız kesişmiş oldu.

Bu arada iyi ki Prag olmuş diyorum 🙂

One-Day Wonder

Sonraki yazılar 2. Bölüm-İş Görüşmesi ve 3.Bölüm-Oturum İzni Süreci

Prag’ta günlük hayat nasıl geçiyor diye merak ediyorsanız Facebook ve Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz!

Yurt Dışı Göç Rehberi (Prag) – 1.Bölüm – Neden ve nasıl?” üzerine 3 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s