Almanya’da Kiralık Ev Bulmak İçin 10 Öneri

Geldik Almanya’daki en zor konulardan birine: şöyle başımızı sokacağımız uygun fiyatlı kiralık bir ev bulmak. Zaten kısıtlı olan konut arzı, pandemi ve Ukranya’daki savaştan sonra daha da kritik bir hal aldı. Ben Prag’tan biraz deneyimliydim (Prag’ta ev bulmakla ilgili yazım) ama Dortmund’da kiralık ev bulmak daha uzun sürdü.

Almanya’da Kiralık Ev Bulurken Nelere Dikkat Edilmeli?

1. Mahalleleri Gezip Araştırın

Benim en önemli ve ilk önerim, eğer Almanya’daysanız boş zamanlarınızda bulunduğunuz şehrin mahallelerini gezmek. Eğer bunu yapamıyorsanız semtler hakkında bilgi almak. Bu konu çok dile getirilmese de Almanya’da benim gördüğüm ve öğrendiğim kadarıyla bazı mahalleler gettolaşmış durumda ve bu zaman zaman bazı gerginliklere yol açıyor. Her şehir ve bölge farklı tabii ki bunu genellemeyelim.

Benim deneyimim de şöyle oldu. Biraz Dortmund’un uzak semtlerinden birinde kirası uygun gayet güzel bir ev buldum. Bir Cumartesi günü mahalleyi görmek istedim. Gider gitmez de sokak kavgasına şahit oldum. Sonradan öğrendim ki o bölge bu tip huzursuzluklarla meşhurmuş.

Dortmund şehir merkezi

2. Ev Arama Kriterlerinizi Belirleyin

Bu kriterleri belirlemek bir sonraki aşama için oldukça önemli. Online ev arama platformlarında bu kriterlere göre arama yapıp, aramayı kaydedip bildirimleri açarsanız, yeni düşen her ilanı yakalama şansınız var. Bu çok önemli çünkü bir ev ilanına 5-10 kişi değil yüzlerce, hatta Berlin gibi popüler bir şehirde binlerce insan başvuruyor. Bu durumda ev sahibi ya da emlak firmasının ilk gelen başvuruları değerlendirmesi daha olası.

Bu kriterler şunlar olabilir:

  • Tek başınıza mı bir ev arkadaşıyla mı evi paylaşacaksınız? Paylaşımlı evler için ilanda WG (Wohngemeinschaft) yazıyor.
  • Kaç oda kaç salon bir ev arıyorsunuz?
  • Giriş katı ya da Çatı katında yaşamak ister misiniz?
  • Ev kaç m2 olmalı?
  • Toplu taşımaya ne kadar mesafede olmalı?
  • Asansör/Balkon/Teras/Bahçe gibi kriterleriniz var mı?
  • Evin içinde hazır mutfak (EBK (Einbauküche) olmalı mı? Bu konuyu ayrıca aşağıda anlattım
  • En fazla verebileceğiniz kira ne kadar?

Bu kriterler size yardımcı olacaktır ancak şunu unutmayın ki bazılarından vazgeçmek zorunda kalabilirsiniz. İnsan uzun süre ev aradıktan sonra artık neresi olursa olsun deyip kabul edecek noktaya gelebiliyor. Gerçekten çok sabır gerektiren bir durum.

3.Kendinizi Tanıtan Kısa Bir Metin Hazırlayın

Bu sitelere başvurmadan önce kendinizi anlatan (yaşınız, medeni durumunuz, çalıştığınız firma vb, evcil hayvanınızın olup olmadığı, ne kadar zamandır Almanya’da olduğunuz vb.) kısa bir Almanca metin hazırlamanız. Bunlar kişisel bilgiler ne gerek var diyoruz ancak Almanya’da ev sahipleri cidden kiracıları işe eleman alır gibi inceleyip seçiyor. Almanca bilmiyorsanız Google Translator ya da Deepl ‘dan çeviri yapabilirsiniz.

4. Online Emlak Platformlarını ve Facebook’u Kullanın

Zaten sanırım ev bulmanın başka bir yolu yok 🙂 Kullanabileceğiniz siteler aşağıda yer alıyor. Ebay’i görünce ben de şaşırmıştım ama orada da çok ilan var. Bu platformlar dışında Facebook gruplarına üye olabilirsiniz.

https://www.immowelt.de/

https://www.immobilienscout24.de/

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/

https://www.immonet.de/

https://wunderflats.com/ (Eşyalı evler)

https://housinganywhere.com/ (Eşyalı evler)

https://www.wg-gesucht.de/en/ (Paylaşımlı evler)

https://en.wg-suche.de/ (Paylaşımlı evler)

5. Arkadaşlarınıza veya İş Çevrenize Sorun

Almanların Vitamin B dedikleri torpil her ne kadar emlak sektöründe pek işlemese de Almanya’da tanıdığınız herkese ev aradığınızı söyleyebilirsiniz. Hatta bazı iş yerlerinde çalışanlar arasında bu tip bilgiler sıkça paylaşılıyor. Bazen insanlar ev değiştirdiklerinde haber veriyor ve koşullar uyarsa yeni kiracı siz olabilirsiniz.

Almanya’da ev bulmak uzun bir yol

6. Bildirimleri Sürekli Takip Edin

İlanlara başvurdunuz, mutlaka emlak sitelerinden gelen bildirimleri sıklıkla kontrol edin. Diyelim ki size evi görmek için bir randevu verdiler, ne kadar hızlı cevaplarsanız o kadar lehinize olur.

7. Bazı Emlak Terimlerini Öğrenin

Almanya’da Türkiye’den farklı olarak kiralar genelde sıcak kira denilen içinde su, apartman giderleri ve ısınmanın dahil olduğu şekliyle ödeniyor. Ev ararken yeni terimlere aşina olmak en iyisi. Yoksa bir anda soğuk kirayı görüp, ‘bu ev ne kadar uygunmuş’ diye heyecan yapabilirsiniz.

Kaltmiete — Soğuk Kira – Evin sadece kira masrafı

Nebenkosten — Yan Giderler – Apartman temizliği, çevre düzenleme, ilaçlama gibi giderler. Benim oturduğum evde su faturası yan giderlere dahil.

Heizkosten — Isınma masrafı

Warmmiete — Sıcak Kira bu üçünün toplamı oluyor= Soğuk Kira (Kaltmiete) + Yan Giderler (Nebenkosten) + Isınma (Heizkosten)

Kaution — Deposito, genelde üç soğuk kira oluyor.

Bir ilan üstünden bakarsak hesaplama şu şekilde:

8. Kontrat İmzalarken Yardım Alın

Diyelim ki beklenen gün geldi ve artık son aşamadasınız. Kontratı imzalamadan önce size gönderdiklerinde mutlaka çevirisini yaparak ve mümkünse Alman bir arkadaşınızdan yardım alın. Eğer aklınıza yatmayan bir nokta varsa bunu ev sahibi veya emlak firması ile görüşün.

Kontratlar hukuk diliyle yazıldığı için anlaşılması kolay değil. Aşağıdaki terimler genel olarak dikkat edilmesi gereken kısımları içeriyor.

  • Mietvertrag — Kira sözleşmesi
  • Gesamtmiete — Toplam kira bedeli
  • Kaution — Deposito. Yukarıda bahsettiğim gibi genelde üç kira olan depositoyu taksitle ödeyebilirsiniz. Bunu da önceden sorabilirsiniz. Genelde üç ay diyorlar ama benim evi kiraladığım şirket 5 taksite bölerek ödememi istedi.
  • Übergabeprotokoll — Devir teslim protokolü. Evi ve anahtarları devralırken tüm alanları ve varsa evin kilerini gezip elektrik ve gaz sayaçlarına baktıktan sonra bu bilgilerin yer aldığı bir protokol imzalanıyor.
  • Hausordnung — Ev kuralları. Evi nasıl havalandırmanız gerektiğinden (şaka değil epey detaylı anlatılıyor benim kontratım günde 2-4 kere 5 dakika olarak yazıyor ) hangi saatlerde gürültü yapılmaması gerektiğine kadar kuralların yer aldığı kısım. Almanya’da yasal olarak sessizlik saati 22:00-06:00 arası. Buna Pazar günleri ve resmi/dini tatil günleri ve öğle saati 12:00-15:00 arası da ekleniyor. Her apartmanın kuralı farklı olabilir, ben genelde sessizlik saatlerinde gürültülü bir makine çalıştırmamaya dikkat ediyorum.
  • Staffelmiete Vereinbarung — Potansiyel kira artışı. Ev sahibi yasal kurallar dahilinde kira artışı talep edebilir.
Almanya’da apartman kurallarına dikkat ediliyor
Photo by Joshua Miranda on Pexels.com

9. Mutfağınız Yoksa Hemen Sipariş Verin

Bu öneri kulağınıza garip gelebilir ancak Almanya’da evlerin çoğu mutfak monte edilmemiş olarak kiraya veriliyor. Bazı durumlarda mutfağı önceki kiracıdan satın alabilirsiniz. İlanlarda EBK (Einbauküche) görüyorsanız mutfal var demektir.

Benim kiraladığım evde mutfak yoktu, üç ay kadar geçici bir düzenekle idare ettim. Mutfağı farklı firmalardan sipariş verebilirsiniz ya da EBAY üstünden eski mutfakları satın alıp TASK RABBIT sitesinden bir ustaya monte ettirebilirsiniz. Ben yeni mutfak almak istediğim için IKEA’ya gittim. IKEA önce eve ölçüm ekibi gönderiyor. Sonrasında mağazada mutfak dizayn ekibinden randevu alıyorsunuz. Birlikte üç boyutlu çizimi yaptıktan sonra sipariş veriliyor, teslimat ve montaj günü belirleniyor. Benim durumumda 2022 sonunda bu süreç yaklaşık üç ay kadar sürdü.

Almanya’da kiralık evlerin çoğunda mutfak yok
Photo by Charlotte May on Pexels.com

10. Dolandırıcılara Dikkat

Prag’ta ev ararken doğrudan başıma gelen bir dolandırıcılık olayını daha önce yazmıştım. Maalesef dolandırıcılar her yerde ve ev aramaktan yorulan insanları zayıf noktalarından yakalamak için bekliyorlar. Almanya’da bilmeniz gereken en önemli şey kontrat imzalamadan kesinlikle para göndermemeniz gerektiği. Bunu isteyen biri varsa yasal bir iş yapmıyordur. Bu linkten daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Almanya’da ev arama serüveninizde bol şans!

Bir sonraki yazıya kadar merakla kalın,

One-Day Wonder

Almanya’da günlük hayat nasıl geçiyor diye merak ediyorsanız Facebook ve Instagram hesaplarımı takip etmeyi unutmayın…

If you liked this post, you can buy me a coffee!

€3.00

Almanya’da Kiralık Ev Bulmak İçin 10 Öneri” üzerine bir yorum

Yorum bırakın