Yurt dışına yerleşmek isteyen birisi için temel yaşam giderleri, alınacak maaşın nasıl bir hayat standartı sağlayacağını anlamak açısından oldukça önemli. Bu yazıda kişisel olarak kendi harcama kalemlerimden bahsedeceğim.
Yurt dışında yeni para birimine alışmak biraz zaman alıyor. Ben de bir iki ay kadar sürekli gördüğüm her fiyatı Türk Lirası’na çeviriyordum, ancak bu mantıklı ve sürdürülebilir bir durum değil. Bunun yerine ürünlerin fiyatlarını maaşıma oranlayarak kendime göre bir ucuz-pahalı endeksi yarattım 🙂 Satın alma kararlarımı buna göre veriyorum.
Şimdi birlikte aylık giderleri hesaplayalım:
Prag’ta Ev Kiraları
Daha önce Prag’ta ev kiralamak yazımda (link) analattığım gibi 50-60 m2 merkeze yakın evlerin kirası 15000-25000 CZK arası değişiyor. Ben oturduğum eve 14000 CZK ödüyorum.
Prag’ta Faturalar
Burada ev kiralarken kontrat kira artı faturalar şeklinde yapılıyor. Yani elektrik, su, doğalgaz ve apartman aidatı ev sahibinin üstüne. Ben faturalar için 3000 CZK ödüyorum.

Prag’ta İnternet ve Cep Telefonu Giderleri
Ev telefonu kullanmıyorum. 20 MBit, sınırsız, kablosuz internet aylık 600 CZK ve 4 GB interneti olan faturalı cep telefonu hattı 350 CZK, ancak 100 CZK bir indirim var, bu durumda aylık faturam 850 CZK.
Prag’ta Ulaşım Giderleri
Prag’ta ve Çek Cumhuriyeti’nde toplu taşıma ucuz ve saatler açısından güvenilir olduğu için henüz araba almayı düşünmüyorum.
Prag’ta toplu taşıma biletleri 30 dk, 90 dk, 3 günlük, 1 aylık, 3 aylık, 5 aylık ve yıllık olarak satılıyor (link). Yıllık toplu taşıma kartı 3650 CZK, aylık ortalamada 305 CZK yapıyor.

Photo by Jeffrey Czum on Pexels.com
Prag’ta Aylık Market Masrafları
Prag’ta Tesco, Albert, Lidl, Kaufmann, Globus, DM gibi mağazaların birçok yerde şubesi bulunuyor. Bunların dışında içinde küçük manav reyonları olan mini marketlerden de alışveriş yapmak mümkün.
Şubat-Aralık aylarında kurulan çiftçi pazarları benim tercih ettiğim yerlerden oluyor. Bana göre ürünleri hem daha taze hem de yıllardır gitmeye alıştığım pazarların havasını alıyorum, o şenlikli ortamda alışveriş yapmak daha eğlenceli geliyor.
Ortalama aylık mutfak ve ev alışverişi masrafım 3000 CZK.
Prag’ta Dışarıda Yeme-İçme Giderleri
Önce öğle yemekleriyle başlayayım. Ortalama bir öğle yemeği 150 CZK civarında. Ben daha sağlıklı olduğunu düşündüğüm için haftada 2-3 gün işyerine evden yemeğimi götürüyorum. Haftada 2 günden hesaplarsak öğle yemekleri 1200 CZK.
Onun dışında haftada 1 kez dışarıda akşam yemeği yesem ve 2 kere kahve içsem ortalama aylık 1200 CZK.
Prag’ta Aylık Kültür-Sanat Giderleri
Sosyal medya hesaplarımı takip edenler bilir müze, sergi, sanat galerisi ve sinemaları oldukça seven birisiyim. Ortalama aylık kültür sanat aktivitelerine 500 CZK harcıyorum.

Diğer Masraflar
Şu ana kadar toplam 24055 CZK oldu aylık giderler. Bunun üstüne giyim masrafları, özel sigorta, spor salonu üyeliği, bireysel emeklilik vb. kalemler eklenebilir. Aşağıdaki web sitelerinden detaylı olarak bilgilere ulaşabilirsiniz.
https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Prague
https://www.expatistan.com/cost-of-living/prague
Bir sonraki yazıya kadar merakla kalın,
One-Day Wonder
Prag’ta günlük hayat nasıl geçiyor diye merak ediyorsanız Facebook ve Instagram hesaplarımı takip etmeyi unutmayın…